.

Európania nevedia o pneumatikách pre elektromobily

0
0
0
s2smodern

Prieskum ukázal, že iba 29 % európskych motoristov vie, že je k dispozícii možnosť kúpiť si pneumatiky, optimalizované pre elektrické vozidlá.

Podľa prieskumu, ktorý vykonala spoločnosť Apollo Tyres v Európe, až 71 % opýtaných motoristov nevie o tom, že existujú pneumatiky, špeciálne vyvinuté pre automobily poháňané elektromotorom. Podiel bol pochopiteľne najvyšší medzi vodičmi, ktorí na elektromobiloch nejazdia: takmer tri štvrtiny z nich o špeciálnych pneumatikách nevedeli. Aj medzi používateľmi elektrických a hybridných automobilov však mala túto vedomosť iba polovica opýtaných. Len čo sa však o nich respondenti dozvedeli, až 64 % z ich vyslovilo úvahu, že by sa špecializované pneumatiky mali na elektromobil montovať ako základná výbava.

Špecifický charakter pneumatík pre elektromobily vznikol ich vývojovým prispôsobením na špecifiká takto poháňaných vozidiel. Elektromobily bývajú pri rovnakej veľkosti ťažšie než konvenčne poháňané vozidlá, pneumatiky teda znášajú väčšiu hmotnostnú záťaž. Elektrický motor navyše vyvinie maximum svojho krútiaceho momentu už od najnižších otáčok, čiže vozidlo prudko akceleruje z pokoja, čo znamená nápor na adhéziu. Pneumatiky pre elektromobily musia byť zároveň čo najtichšie, keďže pohony týchto automobilov produkujú iba minimálny hluk. A snahou je dosiahnuť aj ich čo najnižší valivý odpor ktorý prispeje k zníženiu spotreby a predĺženiu dojazdu, ktorý je pri elektromobiloch ešte stále kritickou a kritizovanou charakteristikou.

Zdroj: Apollo Tyres

Foto: archív

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.