.

Recyklovaný polystyrén mieri do pneumatík

0
0
0
s2smodern

Jednou z budúcich zložiek syntetickej gumy v pneumatikárskom priemysle by mohol byť styrén, vyprodukovaný z recyklovaného polystyrénového odpadu.

Recyklovaný styrén, pochádzajúci z odpadu, má kapacitu byť použitý vo výrobe pneumatík – tento názor odprezentovala Sandra Hofman, globálna riaditeľka spoločnosti Trinseo pre technológiu a inovácie, počas minulotýždňovej konferencie Future Tire 2019 v nemeckom Kolíne. Len v Európe sa každý rok vyrobí približne 800 tisíc ton nového (tzv. „panenského“) polystyrénu. A pri stratégii EU pre plasty, ktorá požaduje, aby bolo do roku 2030 až 60 percent plastových obalov recyklovaných, to znamená vznik obrovského množstva materiálu pre rozličné aplikácie.

Polystyrén má výhodnú vlastnosť v tom, že sa dá depolymerizovať na stryrénový monomér. A ten sa môže buď vrátiť do výroby obalov, alebo použiť ako prísada pri výrobe pneumatík. V USA už prebieha výskum praktickej využiteľnosti, vrátane pilotnej prevádzky, ktorá dokáže denne vyprodukovať 10 ton styrénu. A pripravuje sa aj prvá európska skúšobná recyklačná kapacita, schopná denne vyrobiť až 50 ton styrénu. Prvá reálna prevádzka má byť otvorená koncom roku 2021 a kapacitne prispôsobená plastovej stratégii EU do roku 2025.

Ilustračné foto: Dreamstime.

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.