.

Michelin a General Motors predstavili pneumatiku bez vzduchu pre osobné autá

0
0
0
s2smodern

Nová technológia má označenie Uptis a pneumatikársky koncern spolu s automobilovým ju prezentovali na konferencii pre udržateľnú mobilitu v Montreale.

Za skratkou Uptis sa skrýva anglické označenie Unique Puncture-proof Tire System, čiže unikátny systém pneumatiky odolnej voči defektu. Michelin a General Motors ju zatiaľ predstavili ako prototyp, oznámili však svoj plán priviesť ju až do štádia sériovej výroby – už v roku 2024. Prvé vozidlo, na ktorom sa prototyp testoval, je elektrický Chevrolet Bolt a ešte koncom tohto roka sa majú začať na flotile týchto modelov aj skúšky v reálnej premávke v americkom štáte Michigan.

Testovacím vozidlom je americký elektromobil Chevrolet Bolt. Sériová verzia pneumatiky má vzniknúť do roku 2024. Jedným z najvýznamnejších prínosov má byť zvýšenie bezpečnosti jazdy.

Bezvzduchová konštrukcia má nielen významne zvýšiť bezpečnosť, ale aj znížiť náklady na údržbu, minimalizovať prestoje firemných automobilových parkov a zmierniť uhlíkovú stopu vďaka redukcii spotreby surovín, nutných na výrobu náhradných kolies a pneumatík na výmenu. Navyše, samotná bezvzduchová pneumatika sa má vyrábať zo stopercentne udržateľných surovinových zdrojov, modernou technológiou 3D tlače. A má samozrejme disponovať špičkovou konektivitou, resp. telematickou komunikáciou svojich prevádzkových parametrov s vozidlom a firemnou infraštruktúrou.

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.