.

Nová generácia Goodyear KMAX a FUELMAX

0
0
0
s2smodern

Goodyear uviedol na trh nové cestné nákladné pneumatiky KMAX GEN-2, FUELMAX GEN-2 a poodhalil nám zákulisie ich vývoja a testovania.

Novinky v sortimente značky nahradia súčasné pneumatiky KMAX a FUELMAX. „Rady KMAX a FUELMAX boli uvedené na trh v roku 2013 s cieľom pomáhať dopravcom so znižovaním ich prevádzkových nákladov. Nová generácia KMAX GEN-2 a FUELMAX GEN-2 je, pokiaľ ide o palivovú hospodárnosť, konektivitu a dlhší kilometrový výkon za všetkých poveternostných podmienok, ešte prínosnejšia. V súčasnej dobe sme svedkami dopytu po čo najvyváženejšej výkonnosti, ktorá umožňuje plynulé a efektívne každodenné nasadenie vozidiel. Nový rad ponúka možnosť, aby majitelia ďalej znižovali celkové náklady na prevádzku svojich vozidiel," uviedol David Anckaert, viceprezident pre úžitkové pneumatiky Goodyear v Európe.

KMAX GEN-2

Pneumatiky Goodyear KMAX GEN-2 pre riadenú (KMAX S) a hnanú (KMAX D) nápravu poskytujú prémiový kilometrový výkon, čím umožňujú predovšetkým vozidlám v regionálnej doprave optimalizovať životnosť pneumatík a zvládať jazdu po komunikáciách, ktoré sú často vo veľmi neuspokojivom stave. Celkovým prínosom typu KMAX GEN-2 je až o 25 % vyššia prevádzkyschopnosť za každého počasia, o 15 % vyššia odolnosť voči poškodeniu a o 5 % vyššia palivová hospodárnosť pri rovnakom kilometrovom výkone ako pri predchádzajúcej generácii KMAX.

Goodyear KMAX D GEN-2

Ku konštrukčným špecialitám novinky patrí okrem iného technológia IntellimaxRib, s tuhšími mostíkmi v centrálnych drážkach dezénu, ktoré zlepšia ovládateľnosť vozidla a zároveň predĺžia kilometrový výkon. Hlboké priečne drážky Flexomatic k tomu pridávajú kratšiu brzdnú dráhu počas celej životnosti pneumatiky a lepšie zimné vlastnosti s nižším valivým odporom pomocou vzájomného uzatvárania blokov dezénu pri kontakte s podkladom.

Goodyear KMAX S GEN-2

Tvar kostry sa postará o stabilný kontaktný tlak počas celej životnosti, dvojaká zmes gumy s dvoma vrstvami dezénu prispieva k vysokej odolnosti voči oteru a nízkemu valivému odporu, teda vysokej palivovej hospodárnosti. Drážky disponujú vlastnosťou aktívneho vypudzovania zachytených kamienkov, ktoré sa vďaka tomu nezavŕtajú hlbšie a nepoškodia kostru. Produktové portfólio Goodyear KMAX GEN-2 tvorí deväť rozmerov na riadenú nápravu a sedem rozmerov na hnanú nápravu.

FUELMAX GEN-2

Pneumatiky Goodyear FUELMAX GEN-2 pre riadenú (FUELMAX S) a hnanú (FUELMAX D) nápravu poskytujú vozidlovým parkom v službách nadregionálnej a diaľkovej dopravy vysokú palivovú hospodárnosť spolu s predĺženým kilometrovým výkonom, lepším záberom a nižšou vonkajšou hlučnosťou. Ponúkajú až o 10 % dlhší kilometrový výkon, o 30 % lepšiu prevádzkyschopnosť za každého počasia a nižšiu hlučnosť, a to pri rovnako vysokej úrovni palivovej hospodárnosti ako pri predchádzajúcej generácii FUELMAX.

Goodyear FUELMAX D GEN-2 Goodyear FUELMAX S GEN-2

Podobne ako vyššie spomenutá novinka, aj pneumatika FUELMAX GEN-2 je vybavená technológiami Flexomatic a IntellimaxRib. K tomu sa pridávajú otvory pre uľahčenie merania hĺbky dezénu Intellimax v pošte 16 kusov, rozmiestnených po celej ploche behúňa. Široko otvorené drážky pneumatiky v oblasti ramien zlepšujú odvádzanie vody a pomáhajú jej dosahovať lepší záber aj adhéziu za mokra. Veľkostnú paletu Goodyear FUELMAX GEN-2 tvorí deväť rozmerov pneumatík pre riadenú nápravu a sedem rozmerov na hnanú nápravu.

RFID čip a 3PMSF symbol

Všetky nové pneumatiky KMAX GEN-2 a FUELMAX GEN-2 obsahujú aj technológiu rádiofrekvenčnej identifikácie (RFID). Čip RFID uložený vo vnútri pneumatiky umožňuje jednoduché telematické napojenie pneumatiky na spravovanie pneuhospodárstva a systém sledovania polohy. V tejto oblasti nám Goodyear predstavil aj komplexný balík techniky a príslušných služieb, označený Goodyear Total Mobility. Jeho zaujímavému a bohatému obsahu sa budeme v blízkej budúcnosti venovať samostatne. Z hľadiska legislatívy vyhovujú všetky novinky prísnejším predpisom pre zimné pneumatiky vrátane podmienok pre ich označenie symbolom hory s trojitým vrcholom a snehovej vločky (3PMSF).

Naživo: testovanie za mokra

K prínosným charakteristikám oboch noviniek patrí dlhšie zachovanie ich vlastností aj v prípade, že už je dezén značne opotrebovaný. Na to samozrejme nepostačujú iba počítačové simulácie a laboratórne skúšky, ale sú potrebné aj praktické testy. Goodyear nám ich názorne demonštroval na pôde skúšobného polygónu pri mestečku Mireval na juhu Francúzska. Oba prebiehali na mokrom podklade, pre ktorý využíva Goodyear ekologický systém umelého zavlažovania zozbieranou a recyklovanou dažďovou vodou.

Zjazdená pneumatika Goodyear strácala priľnavosť v oblúku viditeľne neskôr než konkurenčný podobne opotrebovaný Michelin.

Na kruhovej mokrej dráhe nám technici predviedli rozdiel medzi novinkou FUELMAX GEN-2 a konkurenčnou pneumatikou značky Michelin, pričom obidve mali dezén rovnako výrazne zjazdený. Pneumatika Goodyear prejavila viditeľne lepšie vlastnosti a bola schopná rýchlejšej jazdy v hraničnom režime, pri ktorom už dochádzalo k strate kontroly vodiča nad vozidlom. Pri časoch na jedno kolo rádovo okolo 23 sekúnd bol zaznamenaný rozdiel medzi pneumatikami až približne do dvoch sekúnd.

Pri teste záberu pneumatík na hnanej náprave malo skúšobné vozidlo aktivovanú protipreklzovú kontrolu, ktorá automaticky spomaľovala poháňané kolesá pri strate trakcie podľa naprogramovaného algoritmu, presnejšieho než prípadné manuálne zásahy vodiča.

Na priamej mokrej dráhe sme boli pre zmenu svedkami merania záberových vlastností, takisto pri značne zjazdených pneumatikách. Tentokrát sa ale porovnávala novinka GEN-2 s predošlou generáciou pneumatiky KMAX. Testovací ťahač sa rozbiehal na rýchlosť 15 km/h, pričom do prívesu mal pripojený plne naložený sklápač s celkovou hmotnosťou 21,5 tony. Zaznamenávala sa vzdialenosť, ktorú potrebovala hnaná pneumatika na dosiahnutie tejto rýchlosti, pri rozjazde z pokoja, so zapnutou protipreklzovou kontrolou. Merania sa opakovali pre elimináciu náhodného faktora momentálneho rozdielu vo výške vodného stĺpca. Namerané hodnoty mierne kolísali, novinka však v priemere dosahovala výsledky lepšie rádovo aj o niekoľko metrov.

Tak ako pri teoretických prezentáciách, aj priamo v praxi na polygóne v Mireval nám Goodyear predviedol aj niektoré technológie, integrované v komplexnom balíku Goodyear Total Mobility. Správcovia autoparkov určite ocenia prehľadné informácie o tlaku v pneumatikách vďaka RFID čipom alebo zariadenie, ktoré priamo počas prejazdu vozidla dokáže zaznamenať zároveň hĺbku dezénu, tlak v pneumatike a telematicky preniesť tieto údaje do počítača správcu, ktorý tak má reálny prehľad v reálnom čase, dokáže sa vyhnúť nečakaným problémom a zvýšiť reálnu nutnosť servisovania pneumatík. Služby Goodyear Proactive Solutions v rámci balíka Goodyear Total Mobility majú byť v Čechách a na Slovensku spustené v budúcom roku.

Text: Ladislav Malák, foto: Goodyear a autor

 

GALÉRIA:

Goodyear KMAX D GEN-2 Goodyear KMAX S GEN-2 Goodyear FUELMAX S GEN-2 Goodyear FUELMAX S GEN-2
 Goodyear uviedol na trh nové cestné nákladné pneumatiky KMAX GEN-2, FUELMAX GEN-2 a poodhalil nám zákulisie ich vývoja a testovania.  Novinky GEN-2 vyhovujú prísnejším predpisom pre zimné pneumatiky vrátane podmienok pre ich označenie symbolom hory s trojitým vrcholom a snehovej vločky (3PMSF).  Adhézia pneumatiky na mokrej zákrute sa testuje na umelo zavlažovanej kruhovej dráhe s klzkým betónovým povrchom.  Zjazdená pneumatika Goodyear strácala priľnavosť v oblúku viditeľne neskôr než konkurenčný podobne opotrebovaný Michelin.
 Záberové vlastnosti za mokra sa merajú na klzkom umelo zavlažovanom betónovom podklade. Záťažou komplikujúcou rozjazd bol naložený sklápač s hmotnosťou 21 a pol tony.  Údaje zo skúšok sa telemetricky prenášajú do počítačov, ktoré ich vyhodnocujú v reálnom čase.  Pri praktických ukážkach nám Goodyear predviedol zachovanie dobrých vlastností aj pri výrazne zjazdenom dezéne s minimálnou zostávajúcou hĺbkou.  Novinky GEN-2 vyhovujú prísnejším predpisom pre zimné pneumatiky vrátane podmienok pre ich označenie symbolom hory s trojitým vrcholom a snehovej vločky (3PMSF).

 

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.